sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Vieraammalla maaperällä

Musiikkiin liittyen otan huvikseni käsittelyyn tämän "piilopaikkani" nimen Sateen Tango ja siihen liittyvän maailman.


Eri sanamuotojen myötä löysin itseni kuuntelmasta tätä vanhempaa ja tuttua kappaletta. Vaikkei tango ja iskelmämusiikki ole alue, josta tietäisin kaikkea tai edes vähääkään niin ajatus kyseisten sanojen takana miellytti. Reijo Taipaleen vuonna -65 ensimmäistä kertaa esittämä Sateen Tango. 


Suomalaisessa tango- ja iskelmämusiikissa vanhempi tuontanto kuulostaa korviini paremmalta. Välillä ja etenkin Tangomarkkinoita seuratessa keskittymiseni jumittuu nykypäivän tango- ja iskelmämusiikin sanoituksiin. Niin ja juu, seuraan Tangomarkkinoita vaikka saankin usein niitä seuratessani hermoromahduksen jo siitä kun kuulen samat kappaleet vuodesta toiseen. 


Palatakseni kuitenkin taas alkuperäiseen, kappaleen Sateen Tango on säveltänyt Unto Mononen ja sanoittanut Sauvo Puhtila. Olen aina hieman huvittuneena ihmetellyt sanoittajien/säveltäjien tapaa käyttää salanimiä ja wikitietopankki kertoo myös Puhtilan käyttäneen useita muita nimiä. Saman lähdepaikan mukaan kappaleen Sateen Tango olisikin sanoittanut Solja Tuuli.

Sateen Tangon tyylisissä kappaleissa kuulen suomalaisuuden kauniin hauraalla tavalla. Mieleeni tulee myös Aki Kaurismäen elokuvat; niiden eleettömyys ja niistä löytyvä kauneus. Jokainen näkee suomalaisuuden eri silmin, mutta ehkä tällainen maailma on sitten minulle sitä todellista suomalaisuutta.

Reijo Taipale - Sateen Tango



Ja jos vielä jatkan ajatuksenvirtaa, suomalaisuudessa pysyen ja pysyen myös tangon maailmassa kerron pitäväni yhtenä kauneimpana suomalaisena kappaleena Kiti Neuvosen esittämää Nuoruustangoa, jonka haikeaan maailmaan on mukava uppoutua. Kappale on alunperin Anu Kaipaisen 15-vuotiaana kirjoittama runo, jonka Kaj Chydenius myöhemmin sävelsi elokuvaan Kreivi.

Kiti Neuvonen - Nuoruustango


Oltuani hetken siis hieman runollisimmissa tunnelmissa en tällä kertaa voi kuitenkaan edes yrittää lopettaa kirjoitustani tyylillä. Tangossa pysyen onhan minun kerrottava ehkä suurin inhokkikappaleenikin. Millään ymmärryksen tasolla en ole tähän päivään mennessä pystynyt käsittämään seuraavaa hulluutta kuin kappale Hulluna Tangoon. Yksi kuuntelukerta kappaletta riittää minulle ja uskallankin oman mielenrauhani ylläpitämiseksi vain linkittää yhden esitysversion kappaleesta. Ainakin kappale on onnistunut tekemään minut hulluksi. 


Hulluna Tangoon
http://www.youtube.com/watch?v=7sMMxwiHPxY

Sunnuntai-ilta jatkukoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti